De Gouwe is het water tussen Alphen a/d Rijn en Gouda en is enkele kilometers lang. Het loopt vanaf de Oude Rijn richting Gouda vanwaar het onder andere aansluit via een sluis op de Hollandse IJssel. Bij Boskoop ligt onze haven. De haven van watersportvereniging De Gouwe.

Het is een normaal vaarwater met weinig bijzonderheden, maar waar sommige schippers door de komst van containerschepen in 2011 toch wat huiverig voor zijn.
Deze imposante schepen kunnen een flinke plaats innemen op het vaarwater, iets waar men zich als schipper bewust van moet zijn.

De Provincie Zuid-Holland heeft als vaarwegbeheerder een brochure gemaakt met daarin aandachtspunten voor het varen op de Gouwe.

Er zijn 2 specifieke aandachtspunten op het stuk van Alphen naar Gouda waar wij uw aandacht voor willen vragen:

1 een onoverzichtelijke bocht tussen Boskoop en Waddinxveen.

2 de versmalling in het vaarwater bij Boskoop.

Bent u in het bezit van een marifoon dan adviseren wij u daarvan gebruik te maken en te luisteren op kanaal 10. Bij de bocht nabij Waddinxveen kunt u dan horen of er van de andere kant van de onoverzichtelijke bocht een groot schip aan komt.

Door goed stuurboordwal (rechts) te houden en ver vooruit te kijken kunnen containerschepen en pleziervaart elkaar veilig passeren.

Vaart u dus gerust over de Gouwe, het is veilig en als u daar dan toch bent kunt u bij Boskoop onze verenigingshaven eens aan doen.
Bij ons is het goed toeven en bent u van alle gemakken voorzien. Douches, toiletten, water tanken, vuil water afvoer, een wasmachine en droger en een heerlijk clubhuis waar u een gratis kopje koffie kunt krijgen. Vanzelfsprekend hebben we ook WIFI. Wij openen graag onze brug voor u!

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben die niet in de brochure worden beantwoord dan kunt u ook contact opnemen met onze vereniging.

Wij hopen u spoedig te zien op onze mooie Gouwe en wellicht onze prachtige Boskoopse haven!

Door Beheerder