Apps voor watersporters

Er zijn verschillende handige smartphone- en tablet apps beschikbaar voor watersporters en recreanten. Apps om op te navigeren op het water, apps met tips voor onderweg of om alvast een ligplaats te reserveren in de haven van bestemming. Vanwege het enorme aanbod van apps met weerberichten hebben we deze vooralsnog buiten beschouwing gelaten. Check wel altijd de weersvoorspelling bij je reisvoorbereiding!

We zetten hieronder een overzicht met handige apps voor watersporters op een rijtje (in willekeurige volgorde):

KNRM Helpt app 

KNRM Helpt is de officiële app van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De KNRM Helpt-app bevat onder andere actuele weersinformatie, vaarkaarten, knooppunten, bunkerstations, duikstekken, informatie over marifoonkanalen en een logboek. En de watersporter die in nood is of assistentie nodig heeft roept met één druk op de knop direct hulp in. Ook is de app een hulpmiddel bij de reisvoorbereiding en biedt de mogelijk een vaarplan in te voeren.

Riverguide Recreant

Riverguide is een handige app die onderweg inzicht in de route geeft, inclusief informatie over bruggen en brugopeningen en automatische voormeldingen. Tijdens de reis geeft RiverGuide relevante informatie van wat je onderweg tegen gaat komen of moet weten. Variërend van detailinformatie van bruggen of sluizen, doorvaarthoogten, bedieningstijden, marifoonkanaal of telefoonnummer. 

Vaarmelder app

De Vaarmelder-app is ontwikkeld door Rijskwaterstaat en biedt vaarweggebruikers de mogelijkheid om juiste en betrouwbare informatie naar de vaarwegbeheerder te sturen. Gebruikers kunnen melding maken van onveilige situaties en gebreken langs de vaarweg door te kiezen uit diverse geselecteerde onderwerpen. Met de meldingen zullen andere vaarweggebruikers sneller worden geïnformeerd en wordt inzicht verkregen in de veiligheidsbeleving van alle verkeersdeelnemers.

Waterplantmelder app

De Waterplantmelder app geeft waterrecreanten de mogelijkheid melding te maken van waterplantoverlast in hun vaargebied. De app en website bevatten een kaart waarop de locaties met meldingen duidelijk te zien zijn. Vaarweggebruikers wordt gevraagd een foto aan de melding toe te voegen, zodat de exacte gps-locatie van de overlastgevende planten bekend en geregistreerd wordt.

Waterkaarten Nederland app

De Waterkaarten app is een route-app die gebruik maakt van de ANWB Waterkaarten. Ook biedt de app alle informatie uit de ANWB Wateralmanak 2-2018 en locaties van jachthavens en alle gegevens over jachthavenvoorzieningen. Daarnaast is er actuele informatie over bruggen en sluizen, inclusief openingstijden en vaarstremmingen van Rijkswaterstaat in app opgenomen. 

Prijs: De eerste zeven dagen is het gebruik gratis. De app werkt hierna alleen met een geldig abonnement.

VarenZH-app

De app ‘VarenZH’ van de provincie Zuid-Holland is een navigator voor de provinciale vaarwegen in de provincie Zuid-Holland. In één oogopslag zie je openingstijden van bruggen en sluizen in de provincie, maar ook informatie over doorvaartbreedtes en –hoogtes, ligplaatsen, walstroom, marifoonkanalen en telefoonnummers van de bediening. Objecten nabij het water zijn bovendien eenvoudig op te zoeken met de zoekfunctie.

Blue Water app

De Blue Water app geeft vaarders informatie over havens en faciliteiten op de wal. De app maakt het mogelijk om ligplaatsen te boeken en te betalen via de smartphone. Ook is het mogelijk meningen over havens te geven. De Blue Water App heeft nu meer dan 130 aangesloten havens en je kan deze vinden met een groen anker op de kaart in de app. 

Sloepennetwerk app

De Sloepennetwerk app biedt een overzicht van verschillende sloepvaartochten in Nederland. De app toont waar je bent en biedt de mogelijkheid om routes te plannen waarbij de verwachte aankomsttijd berekend wordt. Ook geeft de app informatie over bezienswaardigheden en horeca aan de wal. Verder worden bunkerstations en oplaadpunten voor elektrische boten getoond.

Waterkaart.net 

De Waterkaart van Nederland brengt Nederlandse vaarweginformatie uit vele bronnen samen om watertransport sneller, milieuvriendelijker, veiliger en efficiënter te maken. Van de Waterkaart zijn mobiele apps beschikbaar die offline bruikbaar zijn. De app biedt informatie als: Wanneer gaat de brug open? Hoe bereik ik de sluiswachter? Welk marifoonkanaal geldt hier? Is die aanlegplaats beschikbaar? De Waterkaart.net webapp is via internet gratis beschikbaar.

Anker wacht / Anchor Watch 

Een tip van een van onze lezers is het gebruik van een ‘Ankerwacht-app’. De Anchor Watch houdt met behulp van je gps in de gaten of je boot op zijn plek blijft terwijl je voor anker ligt. De gevoeligheid is in te stellen en bij teveel beweging slaat de app alarm. Deze app, bekend als Anchor Watch of Anchor Lite is gratis te gebruiken op Android-smartphones. In de betaalde versie worden geen advertenties getoond. Voor iOS smartphones en tablets zijn ook verschillende Ankerwacht-apps beschikbaar, al of niet gratis.

X
wpChatIcon