Opleidingen

Als watersporter kun je allerlei opleidingen en cursussen volgen die van belang kunnen zijn voor de veiligheid en het gemak op het water.
Zo zijn er bijvoorbeeld de vaarbewijzen, het certificaat marifonie en diverse CWO opleidingen waaronder motorboot 1, 2 en 3.
Deze pagina wijst je de weg naar de diverse mogelijkheden, de eisen en de bijbehorende kosten.
Ben je van plan een opleiding of cursus te gaan ondernemen? Laat dit dan vooral weten. Wellicht zijn er meerdere belangstellenden binnen onze vereniging.

Vaarbewijs 1 en 2 (en Groot pleziervaartbewijs)

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water. Hiertoe behoren ook waterscooters en jetski’s.

Een rubber bootje met meer dan 5 pk kan al gauw harder dan 20 kilometer per uur.

Er wordt overigens niet naar het aantal pk’s gekeken, maar wel of de boot met één persoon volgas harder kan dan 20 kilometer per uur.

Ook al vaar je op het moment van een controle minder dan 20 kilometer per uur krijg je zonder vaarbewijs een boete van € 550,-. Bij een ongeluk zonder vaarbewijs betaalt de verzekering niet uit.

Het Klein Vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter.

Ten slotte is het Klein Vaarbewijs verplicht op bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte tussen de 15 en 20 meter. Bijvoorbeeld bepaalde rondvaartboten op aangewezen wateren, niet vrijvarende veerponten, sleepboten of duwboten korter dan 20 meter, die een schip korter dan 20 meter slepen of duwen.

Ook al valt je schip niet onder de vaarbewijsplicht is het aan te raden om het vaarbewijs te behalen. Het is belangrijk om op het water over voldoende basiskennis van vaarregels en veiligheidsmaatregelen te beschikken.

Al meer dan 350.000 personen zijn in het bezit van het vaarbewijs.
De helft hiervan valt niet onder de vaarbewijsplicht, maar heeft er voor gekozen om een vaarbewijs examen af te leggen.

Vaarbewijs I is de basis. Hiermee mag je met een vaarbewijsplichtig schip op de rivieren, kanalen en kleine meren varen.
Met Vaarbewijs I mag je ook op de Gouwzee en de Randmeren (Gooimeer t/m Ketelmeer/Zwarte Meer).

Na Klein Vaarbewijs I (KVB1) komt Klein Vaarbewijs II (KVB2).

KVBI + KVB2 = Vaarbewijs II voor alle binnenwateren, inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, het IJsselmeer, het IJmeer, het Markermeer, de Eems en de Dollard.

Om Vaarbewijs II te verkrijgen moet je voor zowel het examen Vaarbewijs I als het examen Vaarbewijs II geslaagd zijn.

Voor een pleziervaartuig van 25 tot 40 meter is een Groot Pleziervaartbewijs verplicht. Hiermee mag niet bedrijfsmatig gevaren worden.
Voor een pleziervaartuig vanaf 40 meter is het Groot Vaarbewijs vereist.

Marifooncertificaat

Op een schip met marifoon moet tenminste één persoon in het bezit zijn van het Basiscertificaat Marifonie. Hiermee mag je een vaste of draagbare marifoon bedienen op de binnenwateren en de kustwateren.

Het Basiscertificaat Marifonie is ook voldoende om het wereldwijde AIS (Automatic Identification System) te gebruiken. Hiermee is iedere schipper in staat om over een ruimer gebied, dan met de radar mogelijk is, te zien waar zich in de omgeving andere schepen bevinden en in welke richting zij varen.

bron: www.vaarbewijs.nl/

Meer info vindt u op de pagina ‘links

X
wpChatIcon