Toen de examinering voor het vaarbewijs naar het CBR ging, staken er al snel geruchten op over de komst van een praktijkexamen. Komt dat er ook?

Hierop is Pechtold duidelijk: “Die geruchten kennen we, en moeten we regelmatig de kop indrukken. Ik kan hier heel duidelijk over zijn: er is geen praktijkexamen voor het Klein Vaarbewijs en het gaat er ook niet komen”.

Als je met ervaren watersporters praat over het vaarbewijs, wordt er wel vaak geroepen dat er een praktijkexamen zou moeten komen. Dit zou de vaardigheid misschien ten goede komen. Hoe kijk jij hier tegenaan? 

“Het is allereerst van groot belang dat je de regels op het water kent en dat je je daar ook aan houdt. Veel watersporters halen hun vaarbewijs terwijl ze niet op een grote of snelle boot varen. Dat is verantwoordelijk gedrag en volgens mij past dat bij een heel groot deel van de watersporters. Natuurlijk gebeuren er ook op het water ongelukken. Het is de vraag hoe die voorkomen kunnen worden, omdat het in veel gevallen om gedrag gaat. De organisaties achter ‘Varen doe je Samen!’ geven daarnaast goede voorlichting over veilig en verantwoord varen”.

Iedereen mag in principe met een boot van 14,99 meter wegvaren, zonder vaarbewijsplicht. Een ander vaak gehoorde opmerking is dat die regels wel wat zouden mogen worden aangescherpt, en dat er een basisvaardigheid en kennis van de regels verplicht zou moeten worden voor iedereen die het water op gaat. Is het denkbaar dat zoiets wél gaat gebeuren? 

“Het is goed om kritisch te kijken naar de regels die nu gelden en of die nog actueel zijn”, zegt Pechtold hierop. “Dat doen wij met een klankbordgroep waar verschillende opleiders in de recreatievaart onderdeel van uitmaken. Maar wij maken de regels niet. We nemen examens af over de bestaande regels. Als die regels wijzigen, dan passen we daar onze examens op aan”.

Op het water zien we continu nieuwe vormen van watersport en -recreatie ontstaan. Hoe houden jullie de examens actueel?

“Binnen het CBR buigt zich daar een aantal collega’s over. Voorgestelde wijzigingen worden twee keer per jaar besproken in de klankbordgroep. Vijf keer per jaar bespreken we ontwikkelingen met een groep externe deskundigen. Goedgekeurde wijzigingen gaan mee in nieuwe examens”.


Wil je het hele interview met Pechtold lezen? Dat kan op Varen Doe Je Samen.

Door Beheerder